Wolfie en de Toverfluit 4: Concertzaal en de dirigent

Mijn achternichtje wilde in het eerste deel van haar prentenboek verschillende aspecten van een (klassiek) concertbezoek laten zien. In deze illustratie staan de concertzaal en (het uiterlijk) van de dirigent centraal (op de vorige bladzijden kwamen ‘mooi aankleden’ (p. 1) ‘het orkest’ (p. 2) en ‘het optreden’ – (p. 3) aan bod. 

Ze mailde een foto van de zaal waar zij aan dacht: een imposante maar, door alle lichten, hout en de warme kleuren, sfeervolle ruimte. Ik zou ook zoiets hebben bedacht. Maar dat op de juiste manier op papier krijgen werd wel een  intimiderende klus.

De dirigent moest een rokkostuum aan. Ik wist dat dat een pak was, maar moest opzoeken hoe het eruit zag. Hoofdkenmerken bleek de punten aan de voorkant, de lange panden aan de achterkant en de vlinderstrik. En de dirigent was een vos! (*dansje doet*)

In de tekst staat dat papa na de uitvoering met de dirigent ging praten. Menig jong wolfje weet dat er niets suffer is dan pratende volwassenen. Ik bedacht dit beeld als de situatie die volgt op het onvermijdelijke  ‘Pap’, ‘Pahap’ Papa, gaan we?’: Wolfie gaat zichzelf maar vermaken, door op het toneel op onderzoek te gaan. Ik vond het beeld van hem hangend over het podium erg grappig: voor mij drukt het tegelijkertijd verveling en onderzoek uit. En hij geeft z’n vader (en de lezer) een dikke …staart!

Bij deze tekening heb ik een kleine beetje artistieke vrijheid genomen door de lichtjes op de vloer toe te voegen (die zie je soms in bioscopen, en hebben bijna iets  speurtochttoverachtigs.) Voor zover ik heb kunnen zien heeft  de Grote Festivalhal ze niet. Je kunt niet zien waar Wolfie naar kijkt, maar ik vond die lampjes beter passen bij het sprookjesachtige van de scene dan zoiets prozaïsch als kabels. 

In deze illustratie zit het meeste tekenwerk van alle prenten uit het boek. Ik werkte hem als een van de laatste schetsen uit (ook bij het inkten en schilderen).

Dit👇is de affe pentekening. Zo’n tekening gaan ‘inkleuren’ vind ik altijd heel erg spannend, omdat er  behoorlijk veel tijd in zit. Als er bij het schilderen iets misgaat, moet dat allemaal opnieuw. Gelukkig ging het goed (zoals meestal).

#Wolfieendetoverfluit #wolfieendetoverfluit #kinderboek #childrensbook #prentenboek #picturebook #picturebookillustration #Mozart #pws #muziek #profielwerkstuk  #grossesfestspielhaus #concertzaal #concerthall #dirigent #conductor #aquarel #watercolour #pentekening #pendrawing 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.