Every cloud portret ~ Vincent van Gogh

Het tweede portret dat ik voor Every cloud maakte was dat van mijn held, Vincent van Gogh. Ik had toevallig dit jaar zijn brieven gelezen en het Van Gogh museum (weer) bezocht, dus ik had hem helder op mijn netvlies. Maar dat kan ook een nadeel zijn. Every cloud blog is namelijk een positieve website over psychische gevoeligheid, maar beelden van een ‘positieve’, blije, of gelukkige Van Gogh zijn er niet. Op zijn zelfportretten kijkt hij altijd ‘moeilijk’, van geconcentreerd (het maken schilderen van jezelf vergt de nodige aandacht) tot getormenteerd (bijvoorbeeld omdat hij financiĆ«le moeilijkheden had – hij schilderde zichzelf omdat hij geen geld had voor modellen – of omdat hij voelde dat zijn gezondheid achteruit ging).

De ontspannen Vincent van mijn portret komt dus voort uit mijn fantasie; mijmerend over een mooi stukje natuur of tevreden een schilderij aanschouwend na een lange dag werken.

Meer weten over het leven van Van Gogh? Lees de blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.